Eram in cautarea unui antrenament pentru Maraton Piatra Craiului 2018, aveam nevoie de ceva intens pe distanta unui semimaraton. Cum spuneam si in ultimul articol, weekendul trecut am avut la dispozitie opt concursuri dintre care doar doua aveau diferenta de nivel de peste 1000 de metri pentru proba de semimaraton, Trascau Trail Race si Iezer Papusa Trail Race. Departajarea a fost facuta de distanta fata de Bucuresti alegand competitia ce imi permitea sa plec in ziua cursei si sa ma intorc imediat dupa finalul acesteia economisind banii de cazare si timp.
Zis si facut, sambata dimineata la ora 05:30 eram in masina spre cabana Voina, locul de start al probei, cu gandul la conditiile meteo din timpul cursei. Toata saptamana se anuntase vreme ploaioasa, iar temperatura avea sa fie undeva pe la 0 grade. Dupa ce am trecut de Campulung am fost placut surprins sa vad ca drumul era lipsit de gropi, temperatura undeva pe la 7 grade iar norii de ploaie nu se vedeau. Ajuns in zona de start mi-am ridicat kit-ul de participare undeva pe la ora 08:00 si am inceput sa mai renunt la unele articole de iarna din echipament.
La ora 09:00 toti concurentii, in numar de 60 - 70, erau pregatiti de startul cursei. Vazand numarul mic de participanti am fost cuprins de un sentiment placut, ma simteam ca la primele editii ale concursurilor din 2012 - 2013 ce au avut loc cu cateva zeci de participanti acum adunand la start sute de concurenti. Traseul incepe in usoara coborare si dupa nici 600 de metri vine prima si singura urcare a traseului in lungime de aproximativ 10km si o diferenta de nivel de circa 1300 m. Cu o medie de 130 m diferenta de nivel pe un kilometru este genul de urcare in care ai timp sa iti aduci aminte ce ai facut si in primul an de viata.
Am avut timp sa ma trezesc, sa imi beau cafeaua si sa imi mai aranjez putin gandurile pana am ajuns in cel mai inalt punct al concursului, la 2300 altitudine, undeva sub varful Papusa. Odata ajuns pe creasta a inceput sa apara ceata iar vantul a inceput sa sufle cu viteza. Din fericire a fost ceva trecator. Dupa aproximativ 5 km de creasta a urmat si coborarea in lungime de aproape 7 kilometri. O coborare foarte alergabila de care am profitat din plin intrecand 9 concurenti spre surpinderea mea.
Organizarea a fost una foarte buna. Punctele de realimentare au fost foarte bine aprovizionate atat cu alimente cat si cu lichide. Traseul a fost marcat suplimentar pentru competitie, cu puncte rosii destul de dese pe pietre fiind vizibile si pe ceata deasa. Kitul de concurs generos iar pretul mediu avand in vedere ca inscrierea a fost 100 lei cu 5 zile inainte de start.
Drumul din Bucuresti pana la cabana Voina l-am facut la dus in aproape 3 ore plecand prin Targoviste si cu o oprire in Campulung iar la inotarcere in 02:10 venind prin Pitesti.
Recomand acest concurs ca si un antrenament perfect pentru Maraton Piatra Craiului fiind cu o saptamana inainte iar traseul este unul destul de solicitant.