AlergRomania

Retrospectiva 2020 - concursuri organizate si tipuri de competitii

2020 concursuri organizate si tipuri de competitii

Daca le inceputul lui februarie 2020, inainte ca pandemia sa ajunga si in Romania, stiam deja ca am pierdut trei competitii de mare traditie, Maraton Piatra Craiului, Maraton 7500 si Tusnad Maraton motivul principal in majoritatea cazurilor fiind lipsa de fonduri si voluntari suntem convinsi ca nimeni nu anticipa ce urma sa se intample. Pandemia ne-a dat in urma cu aproape 10 ani daca ne raportam la numarul de concursuri organizate, 30 in anul 2020 fata de 22 in anul 2011. Cei care s-au incumetat sa organizeze o competitie sportiva dedicata amatorilor sau care au fentat pandemia organizand in primele luni ale anului competitia sunt urmatorii (am incercat pe cat posibil sa alcatuim lista cu concursurile care s-au desfasurat fizic pe traseul acestora excluzand variantele online):

Numarul de concursuri organizate nu este foarte mic comparativ cu anul 2019 avand in vedere situatia sanitara (30 fata de 126, aproape 25%). Pincipala ingrijorare vine de la faptul ca multi organizatori nu au mai comunicat nimic despre concursurile amanate anul trecut iar multe siteuri ale acestora au disparut, drept urmare este posibil ca multe dintre ele sa dispara definitiv din calendarul competitional. 

Organizatorii au fost foarte inventivi si au gasit solutii foarte practice pentru a organiza concursurile in timpul pandemiei. Dintre solutiile aparute trei au fost cele mai folosite.

Online 100%:
Organizatorii au ales varianta de desfasurare online a competitiei acolo unde deplasarea pe timpul zilei a fost restictionata. Fiecare participant a putut alerga oriunde distanta probei la care s-a inscris pe orice tip de teren. Clasamentele facute pe baza datelor trimise de catre concurenti au fost mai mult simbolice. Aceasta varianta a fost printre primele gasite de organizatori in timpul pandemiei.

Individual pe traseul probei:
O alta forma de organizare a luat nastere anul trecut pastrand atat distantarea sociala cat si traseul probelor. Pentru parcurgerea traseului, concurentii, au avut la dispozitie mai multe zile putand incepe proba la orice ora au dorit, astfel s-a evitat formarea grupurilor pe traseu si aglomeratia de la start.

Time Trail sau Urmarire:
Cea mai apropiata forma de organizare fata de competitiile clasice este aceea cu startul decalat pentru fiecare concurent. Pentru a evita aglomeratia de la start si de pe traseul fiecare concurent pleaca la un interval de timp, stabilit de catre organizatori, precum in probele de contratimp din ciclism.

Cert este ca indiferent de situatia sanitara din tara avem sansa de a alerga si intr-un cadru competitiv in functie de dorintele fiecaruia. Anul 2021 nu a inceput tocmai bine avand deja mai multe concursuri de traditie anulate, Gerar si Semimaratonul Intersport Brasov se numara printre ele. Daca in alti ani puteai sa iti faci un program pe tot sezonul de la inceputul anului, anul acesta este mai complicat, drept urmare si organizatorii ar trebui sa inteleaga ca oprirea inscrierilor cu cateva luni ianinte de startul competitie este un dezavantaj atat pt ei cat si pentru paticipanti.

Fie ca doriti sa participati la concursuri sau sa mergeti pe propriile trasee in ritm de cursa, va uram sport la anternamente.

Publicat pe 11 februarie 2021
1495 vizite